Code 3
HIMBERGEN TROPENZAAD
Basismengeling voor kleine tropensoorten, zoals zebravinken, japanse meeuwtjes, diamantduifjes etc

Kleine zaadetende tropenvogels geven de voorkeur aan fijne milletsoorten. Deze vormen tesamen met witzaad, gebroken gepelde haver en een weinig vetrijke zaden de basis van het Himbergen zaadmengsel Code 3 voor tropen. 


Zaadmengsel           ruw eiwit            ruw vet

Code 3 Tropen           12,0 %              5,9 %


Himbergen zaadmengsel Code 3 is bij uitstek geschikt als basisvoedsel voor kleine zaadetende tropenvogels.

Gezien de herkomst van sommige vogelsoorten is het soms nodig een aanvulling op dit basisvoedsel te doen. Zo raden we aan bij rijstvogels en de nonpareils 10 % paddy aan zaadmengsel code 3 toe te voegen. Paddy is ongepelde rijst en rijk aan B-vitaminen. In het land van oorsprong behoort paddy tot het basisvoedsel van deze vogelsoorten en om deze reden mag het hen hieraan niet ontbreken. 

 

Zaadetende tropenvogels drinken naar verhouding minder dan kanaries of wildzangvogels. Van nature kunnen deze tropenvogels zuinig omgaan met het opgenomen vocht. Om deze reden is het verstandig niet te veel vochtrijk voedsel te verstrekken, zoals kiemzaad, fruit etc. Hierdoor blijft de ontlasting vast en droog en wordt de kans op een darmstoornis aanzienlijk beperkt. Dagelijks vers drinkwater verstrekken in een zuiver drinkbakje geeft de vogels de mogelijkheid naar behoefte vocht op te nemen. Op deze wijze verzorgd, behouden de vogels hun conditie.

 

Voor de kwekers van australische - en afrikaanse prachtvinken zie ook de toelichting bij zaadmengsel code 4.