Historie

De beltmolen

Aan de oever van de kleine Beerze, aan de weg van Oostelbeers naar Middelbeers, is in 1884 de beltmolen gebouwd. Om voldoende wind te kunnen vangen, werd de molen op een berg (oftewel belt) gebouwd. Vandaar de naam beltmolen. Een halve eeuw lang heeft de windmolen graan gemalen, zoals tarwe, gerst, haver en boekweit. Op de foto is de oorspronkelijke molen te zien. De foto dateert van voor de tweede wereldoorlog. Met gepaste trots poseert molenaar opa Jos van Himbergen voor zijn molen.

Na de tweede wereldoorlog

In 1944 is de molen tijdens hevige gevechten getroffen door mortiergranaten van de oprukkende Engelsen, waarbij de molen volledig uitbrandde. De schade was zo groot en subsidie vanuit Den Haag was niet aan de orde. Vandaar dat molenaar Jos van Himbergen alleen de verdiepingen in de molenromp heeft hersteld en een rieten kap op de romp heeft geplaatst. Vanaf die tijd werd niet meer met windkracht gemalen.

Ontwikkeling 1950 - 1995

Zoon Jos van Himbergen had ook het molenaarsvak geleerd en besloot het molenbedrijf over te nemen. Midden jaren '50 werden enkele gebouwen voor de molenromp geplaatst om de ontwikkeling in het veevoederbranche te kunnen volgen.


Eind jaren '60 vond er een enorme schaalvergroting plaats in de agrarische sector. Molenaar Jos van Himbergen besloot toen de veevoederproductie af te bouwen en zich te gaan specialiseren in de kleindiervoeders. Hiertoe werd in het bijgebouw van de molenromp een dierenspeciaalzaak geopend en hiermee was de basis gelegd voor een nieuwe toekomst.

Voederproeven met honden, vogels en andere kleine huisdieren hebben uiteindelijk geresulteerd in geheel nieuwe producten. En om de vogelliefhebber enthousiast te maken voor zijn verhaal, heeft hij zijn kennis over de vogelvoeding vastgelegd in het boek "Vogels die vragen worden overgeslagen", dat in 1973 werd uitgegeven.

Als gevolg van de vele voederproeven en contacten in de vogelliefhebberij, kwamen steeds meer vogelkwekers naar de dierenspeciaalzaak in Middelbeers gereden om de zaadmengelingen te kopen. In 1984 is daarom besloten de Himbergen® Vogelvoeders via alle dierenspeciaalzaken te verdelen. De introductie vond plaats tijdens de landelijke Vogelshow van de NBvV januari 1984 (in het Turfschip te Breda).

1995 tot heden


Kleinzoon Jos van Himbergen, de derde generatie, ging als kleine jongen al graag mee naar de molen. Toen nog om te spelen in het water van de kleine Beerze of op de molenberg, welke aan de achterzijde van de molenromp nog steeds aanwezig is. Dat hij uiteindelijk in hetzelfde vak terecht zou komen, kon hij toen nog niet vermoeden. En toch fascineerde de dieren en hun verzorging hem toen al. Na zijn studie in de levensmiddelentechnologie was het dan ook niet moeilijk om in de voetsporen van zijn vader te treden. Samen hebben ze vanaf 1984 de Himbergen® Vogelvoeders verder uitgebouwd.

De verpakking van de Himbergen® Vogelvoeders is in 2018 aangepast aan de moderne tijd. Nu, anno 2023, zijn de Himbergen® al weer 40 jaar in Nederland via
de dierenspeciaalzaken verkrijgbaar. Waar blijft de tijd?

Middelbeers, april 2023.

Jos van Himbergen